Ако кралицата като майка е определяна като отчуждена от някои, днес тя

...
Ако кралицата като майка е определяна като отчуждена от някои, днес тя
Коментари Харесай

Кралица Елизабет II: майка, монарх, матриарх

Ако кралицата като майка е определяна като отчуждена от някои, през днешния ден тя има сякаш по-осезаема обвързаност към нейните осем внуци и седем правнуци. От раждането на първото й внуче – Питър Филипс, наследник на принцеса Ан и Марк Филипс, роден през 1977 година – кралицата приема нова личност: положителната баба, която възпитава с образец. „ Винаги съм бил доста непосредствен с баба си, говорим си постоянно “, сподели Питър Филипс пред The ​​Telegraph през 2016 година „ Тя е вдъхновяваща персона през целия ми живот. “

През 2018 година принцеса Беатрис описа по какъв начин нейната баба „ излиза сред обществото с откровено любознание по какъв начин може да бъде мощ за положително в света “.

Въпреки че отговорностите й са преди всичко, има и трайно чувство, че се забавлява заедно с околните си. Много източници от кралския двор описват по какъв начин кралицата прави отлични фалшификати и изключително обича да се показва за някогашни министър-председатели и американски президенти, с които се среща през годините (две от обичаните й фалшификати са на Рене от телевизионния сериал „ Ало, ало! “ и лейбъристкия политик Тони Бен). Един кралски асистент, Анджела Кели, споделя по какъв начин кралицата има „ накриво [пакостливо] възприятие за комизъм “.

Кралицата се е потвърдила като умела баба и в онлайн света на 21 век, което става явно, когато се причислява към внука си принц Хари през 2016 година, записвайки комедийно видео известие до американския президент и първата дама Барак и Мишел Обама, с цел да разпространява Invictus Games – спортни игри за някогашни военнослужещи.

На Коледа, даже когато нейните потомци към този момент имат свои фамилии, кралицата остава в центъра на празничните тържества в кралския двор, събирайки цялата фамилия в Сандрингамския замък в Норфолк. Точно в 18:00 традицията е възрастните да си разменят евтини и шеговити дарове и един път принц Хари подарява на баба си шапка за душ с надписа: „ Ain’t life a bitch “ („ Не е ли гнусен животът “ – живописен превод).

Сандрингамския замък

Предшественикът на Елизабет II, кралица Виктория, е известна с намесата си в браковете на своите внуците – като „ Кралицата баба “ тя се усеща в неповторимото състояние да провежда браковете на своите 42 внуци, като и да ги маневрира по европейските тронове.

Настоящата кралица в действителност има властта да упражнява надзор върху браковете на своите потомци – въпреки и не на всички. Според Закона за наследяването на короната от 2013 година единствено първите шест кралски особи на опашката за трона би трябвало да изискват разрешението на монарха за браковете си. Така че през 2018 година принцеса Юджини може  да се омъжи без единодушието на кралицата (макар че е малко евентуално тя да не е била консултирана), до момента в който принц Хари все пак трябва да получи експлицитното й позволение. Такова кралицата съответно му връчва, като написа в формалното си качество: „ „ Мои господа, декларирам единодушието си за брачния съюз сред моя най-обичан внук принц Хенри Чарлз Алберт Дейвид от Уелс и Рейчъл Меган Маркъл. “ Не се знае по-късно дали е доволна от решението си.

Ясно е обаче, че внуците й към момента ценят утвърждението на кралицата и отвън формалния щемпел. И наподобява, че сигурен метод да впечатлите монарха е като сте на доби начала с обичания й коргита. „ През последните 33 години ме лаеха “, споделя Хари пред BBC преди сватбата си през 2018 година Ситуацията обаче очевидно не е такава с херцогинята на Съсекс. „ Когато жена ми ​​влезе “, майтапи се принцът, акцентирайки бъдещата си младоженка, „ Абсолютно нищо. Само размахват опашки. “

Кралицата също по този начин обществено демонстрира своята поддръжка и благопожелание към съпругите на внуците си, като им дава две значими семейни реликви сватбите им. Херцогинята на Съсекс носи платинени бижута и диамантена диадема на кралицата за своята женитба през май 2018 година Херцогинята на Кеймбридж носи тиара на кралицата, закупена от баща й крал Джордж VI и подарена на Елизабет за 18-ия й рожден ден.

 Hrh Princess Elizabeth in the Auxiliary Territorial Service, April 1945 TR2832

Елизабет в униформа на Женския помощен териториален корпус, април 1945 година

Повече от седем десетилетия откакто основава личното си семейство, е ясно, че кралицата наследява династията си със мощно възприятие за дълг и работа. Тя ще остане значима и светла фигура на фамилията и въодушевяващ образец, посредством който да мерят личните си публични действия.

През 2018 година принц Хари дава следния съвет на група гости на Бъкингамския замък: „ Ако внезапно се натъкнете на нея в коридора, не се паникьосвайте. Знам, че ще го извършите. Всички го вършим. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР